tisdag 18 januari 2011

Lokal telefoni


Ska du vara ett tag i Kina, eller planerar att ha kontakt med någon i Kina när du är där (här) rekommenderar jag starkt att skaffa ett Kinesiskt telefonabonnemang i forma av ett kontantkort. Principen är den samma som i Sverige.

"För i tiden" stod de alltid och sålde kontantkort på flygplatsen direkt när man kliver av planet, och det är faktiskt ett sådant abonnemang som jag fortfarande använder (troligtvis inte den bästa minuttaxan), men på nya Terminal 3 har jag inte sett några sådana försäljare längre.

Prissättningen på telefonkort är som med allt i Kina högst varierande. Det som står för den största variationen är faktiskt hur många 8:or och 9:or det är i telefonnumret beroende på att Kineserna är "vidskepligt" sifferfixerade. En del ställen har en "menybok" full med bara telefonnummer där man kan bläddra och välja i olika prislägen. Nu gissar jag att många av er, liksom jag, inte bryr er särskilt mycket om vilket nummer ni får, så fråga bara efter det billigaste som brukar kosta några 10:or.

SIM-kort går att köpa på massor av ställen, men sannolikheten att hitta en engelskspråkig försäljare är nog störst i en butik som även säljer telefoner. De kan även hjälpa er att få igång abonnemanget, vilket kan kräva lite knappande.

Vill man vara mini-lyxig kan man ju även köpa sig en lågpristelefon till sitt nya SIM-kort. Det finns telefoner från kända märken som Nokia, Motorola och LG i prisläget 100-200 RMB. Dessa fungerar även utmärkt i Sverige, bortsett från kontakten till laddaren. Se till att köpa en telefon som har engelska menyer då det definitivt är ett försvårande moment om menyerna bara är på Kinesiska.

En lågpristelefon från LG som jag vill minnas kostar lite över 100 RMB.

18 kommentarer:

 1. Om man har en android/iphone telefon, kommer den funka där nere om man väljer att ta med den?:)

  SvaraRadera
 2. Om jag får hoppa in och svara Emil: jag har en android som är inköpt i Sverige och den funkar utmärkt här i Shanghai med kinesiskt SIM-kort. Men vill du in på Facebook/Youtube och Twitter måste du skaffa VPN till telefonen.

  Krister: lustigt, idag har jag också skrivit ett blogginlägg på temat telefoni och kontantkort i Kina :-)

  SvaraRadera
 3. Ur gick det med förkylningen? preparaten verkar varit bra då du var pigg o kry för fest på helgen?

  Mvh

  SvaraRadera
 4. Har du koll på 小灵通 ? Det var mycket billigt att ringa.
  /Peter

  SvaraRadera
 5. @Emil
  Det spelar ingen roll vilket operativsystem din telefon har. Fungerar den i Sverige så lär den fungera i Kina. Dock får den inte vara operatörsbunden till någon svensk operatör om du planerar att sätta i ett kinesiskt SIM-kort

  @annieverse
  "kort" heter 卡 (kǎ) på kinesiska. Glöm aldrig det. ;-)

  @Anonym
  Tack för omtanken! Jag mår betydligt bättre nu än för en dryg vecka sedan, men jag är fortfarande lite snuvig och hostar lite.

  @Peter
  Nej, jag har ingen personlig erfarenhet, men jag har hört "rykten" om att det inte fungerar så bra om man t ex åker bil och pratar.

  SvaraRadera
 6. Detta har inget att göra med hur telefonen fungerar men hörde på Sveriges Radio igår att många klagomål kommit in på smartphones, speciellt Apples iPhone, att de varken tål värme eller kyla, garantin gäller bara vid användning i temperaturer mellan 0 till +35 gr. Någon hade bara exploderat.

  SvaraRadera
 7. @Inger

  Den nyheten har jag inte missat, och den debatteras flitigt på olika elektronik-dabatt-forum. Se tex:
  http://forum.macworld.se/topic/129913-iphone-faar-inte-anvaendas-i-minusgrader/

  SvaraRadera
 8. Tusen tack, Krister, det ska jag aaaaaaldrig glömma :-)

  SvaraRadera
 9. Hej! Jag ska till peking i juli i 3 veckor på en språkresa, är det värt att köpa en telefon där då med kontantkort eller räcker det med sin svenska telefon? Det blir väl väldigt dyrt då eller hur? Jag tänker mest på i fall att jag skulle tappa bort mig eller ville smsa hem till sverige.

  MVH
  17årig tjej!

  SvaraRadera
 10. @Michelle,

  Det är väldigt dyrt att använda ditt svenska abonnemang i Kina. Ska du vara här ett tag så ska du definitivt köpa ett kinesiskt SIM-kort eftersom du säkerligen kommer att behöva ringa till andra personer här i Kina. Om din svenska telefon inte är operatörsbunden så kan du sätta det kinesiska SIM-kortet i den svenska telefonen och då slipper du köpa ny telefon.

  SvaraRadera
 11. Okej tack! Jag ska vara där i 3 eller 4 veckor och nej min telefon är inte operatörsbunden. Tack så mycket för att du svarade!

  SvaraRadera
 12. Hej Krister!

  Jag har en (dum) fråga att ställa i samband med detta: tidigare Kinaresor har jag kört med kinesiskt SIM-kort för samtal och SMS. Men nuförtiden har man ju så mycket appar i sin mobil!

  Jag skulle vilja kunna köra Google maps och kanske Virtualtourist på nästa resa, skulle det kunna funka med ett lokalt SIM-kort? Och: skulle det bli svindyrt? :)

  PS: tack för tipset om foton ingraverade i glas. Vi hittade stället på Silkan och de blev jättebra!

  Hils
  Åse

  SvaraRadera
 13. @Åse

  Du kan aktivera tjänsten "Mobilt bredband" på de flesta kinesiska kontankort och liksom i Sverige så finns det en massa olika "paket" med olika mängd Mbyte mm. Inte överdriver dyrt.
  Dock undra jag om det inte är overkill att ge sig på det projektet för en turistresa om man inte har väldigt goda skäl.
  Betänk att nästan alla restauranger och hotell som har någon västanknytning (ex McDonalds och Starbucks) alltid har WiFi och då kan du använda internet där till dina "appar"

  SvaraRadera
 14. Jag reser för det mesta med egen medföljande "kines", så det kanske är litet overkill, ja.

  Men tack för snabbt svar!

  /Åse

  SvaraRadera
 15. Är det någon som vet vart jag kan beställa ett kinesiskt simkort till sverige så jag har det fixat innan jag åker?

  Mvh
  MrMör

  SvaraRadera
 16. Jag skulle tipsa alla som tänkt stanna ett längre tag (några månader) i Kina och vill ha kontakt med kineser att köpa sig en mobil där. Så man kan smsa med sina kinesiska vänner! :)

  Och i staden jag bodde senast, Siping, är 4 ett bra tal, jämfört med i resten av Kina. Pga. 4 krig mot japanerna och se klarade sig rätt bra ändå. :P

  SvaraRadera
 17. Har du några prisexempel på vad ett datapaket kan kosta om man har ett kontantkort under en vecka?

  Btw, har du kvar Cafeet?

  /L

  SvaraRadera
 18. L
  Jag hade ett abonnemang ett tag som kostade 50RMB/månad som gav ett viss antal MByte i datatrafik. Dock har jag glömt hur många.

  Nej jag sålde MiMiShan i december. Se:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/12/projektavslut-mimishan-coffeebar.html

  SvaraRadera