torsdag 20 januari 2011

Ambigram


En mycket trevlig Kina-blogg gick ur tiden för mer än ett år sedan, och det var tråkigt för det finns mycket roligt att hitta där. Bloggen jag syftar på är den numera "döda" bloggen Alex i Kina.

Ett inslag var för bra för att inte stjälas så jag kör min variant här.

Ett Ambigram är en festlig symbol eller bild med en text som går att läsa från olika håll. Det finns en massa varianter och kanske blev företeelsen riktigt känd genom boken Änglar och demoner.

Naturligtvis så har detta inslagets Ambigram en koppling till Kinesiska, och det är något så roligt som text som innehåller Kinesiska och Engelska på en gång.

Titta på bilden till vänster nedan. Om man som Engelskspråkig läser från vänster så står det "AMERICA". Det roliga är att om man som Kinesspråkig läser från samma håll så kommer man att i stället se texten "美国" (stående tecken) vilket även det betyder Amerika (USA).
Om vi tittar på bilden till höger så kan man från vänster (nerifrån) läsa "CHINA". Om man i stället tittar från höger till vänster så står det "中国“ (stående tecken) vilket betyder Kina.

Jag förstår att det nog är svårt att se den Kinesiska texten om man inte kan läsa Kinesiska, men jag kan berätta att när jag visar dessa bilder för Kineser så ser de den Kinesiska texten före den Engelska, och endel har faktiskt svårt att se den Engelska, men tycker den Kinesiska är tydlig.

Ambigram där det står Amerika och Kina både på Kinesiska och Engelska i samma text.

8 kommentarer:

 1. Hej! förlåt men måste fråga igen!
  Har du adressen till en seriös juvulerare`? Som säljer guldsmycken? I Peking:) helst inte jättedyr men vill ha äkta! MVH Louise

  SvaraRadera
 2. @Louise

  Detta är inte min grej.
  Det guld jag har köpt i Kina har köpts i Hongkong.

  Dock vet jag att nära tunnelbanestationen XISI (Linje 4) så finns det en stor diamantmarknad som är billig och bra, och det är tänkbart att det även det finns guld där.

  I alla större shoppingcenter finns det guldhandlare, men jag har ingen aning om prislägena.

  De över våningarna på Pärlmarknaden har även lite finare smycken.Känner dock inte till kvalitetsnivån.

  SvaraRadera
 3. @Louise
  Bredvid YaXiu (Ya Show) finns det en Zhou Sheng sheng butik (dessa finns lite överallt, då det är en kedja som typ guldfynd), de har äkta guld (Chow fang fang eller nått sånt stavas det på kantonesiska).
  Min syster köpte en förlovningsring där, priserna är helt okej och det är äkta guld.

  SvaraRadera
 4. Jag förtydligar Daniels förslag:
  Butikskedjan heter "周生生 Chow Sang Sang"
  http://www.chowsangsang.com/

  SvaraRadera
 5. å tack så mycket!:)
  MVH Louise

  SvaraRadera
 6. Jag kan meddela att Alex numera är tillbaka i Kina så Alex i Kina lever igen.

  Håll uppe ditt eget läsvärda bloggande.

  SvaraRadera
 7. @Alex,

  Välkommen tillbaka!
  Du är med tillagd i min dagliga läs-lista.

  SvaraRadera