fredag 11 juni 2010

Att turista i Qingdao (Tsingtao)


Efter fyra dagar i Qingdao, 青岛, så påstår jag mig lite kaxigt ha nog mycket erfarenhet(!?) för att recensera staden ur ett turistperspektiv, så ta detta för vad det är. ;)

Qingdao är verkligen en kuststad i många avseenden. Det var t ex här som seglingstävlingarna hölls under Beijing-OS 2008. Kina har överlag ingen utbredd badkultur, men i Qingdao finns det många stora fina badständer, vackert inramade med skyskrapor utspridda längs stränderna. Ett substitut till Hainan för den badsugna. Det finns mängder med båtturer som fltigt annonseras, och även en uppsjö av vattenaktiviteter.

Jag tycker ändå man märker av kusten tydligast i restaurangerna. En mycket stor del av alla restauranger är utpräglade "sea-food"-restauranger. Ibland kan det till om med vara riktigt svårt att hitta en restaurang som har "riktigt" kött. Ett komist konstaterande är att i princip alla små lokala restauranger har en rad med baljor på gatan utanför restaurangen där man kan välja bland alla de olika havsdjuren man inte trodde fanns. Jämte baljorna med djur på gatan finns det ALLTID några tunnor öl med en pump. Qsingdao är ju som bekant det Kinesiska ölets hemstad.
En tallrik full med t ex musslor kostar typ en 10:a och en fatöl ca 2 RMB, så det är en billig lyx. Ibland är faktiskt ölen gratis om man beställer mat.

En annan välannonserad turistattraktion i Qingdao är att bege sig upp i Laoshan, 崂山, som är en vacker bergskedja några mil öster om stadscentrum. Efter att åkt en ganska bra bit i linbana upp mot bergets topp, så fortsätter man gående uppåt i de lägligt nog utbyggda trapporna till toppen, och fortsätter därefter en ganska lång runda mellan grottor och raviner runt bergstopparna. Det kan låta enkelt med trapporna, men det är FRUKTANSVÄRT jobbigt. Trapporna är mycket branta, och slingan är några kilometer lång, så det tar många timmar att gå runt. Trotts min topp-fysik, var jag bokstavligen på väg att svimma några gånger på vägen upp mot toppen - men det är fantastisk utsikt på vägen och naturligtvis ännu bättre när man väl är uppe.

Är Qingdao en stad man ska lägga in sin resrutt när man turistar i Kina?

Nja - visst är det en mycket vacker stad, men konkurrensen mot andra attraktioner är ju stor i Kina så har man begränsad tid så kanske man inte ska prioritera just Qingdao. Jag tycker nog att man ska ha ett specialintresse för havs-mat, eller är väldigt förtjust i att bada - då stiger staden på listan. Eller möjligen vara mycket förtjust i Tsingtao-öl. ;-). Men visst - planerar man att göra ett stopp mellan Beijing och Shanghai så ligger Qingdao mycket lägligt.

Qingdao ligger 6 timmar tåg, eller en dryg timmes flyg söder om Beijing, ungefär halvvägs till Shanghai. Med Kinesiska mått är det en småstad med bara drygt 2 miljoner invånare i stadskärnan, och ca 3 miljoner i distriktet.

Kvällsvy längs en av stränderna i Qsingdao. Det finns flera stränder, och alla är inte steniga som denna utan har "riktig" vit badstrandssand.

Jag, som är döende slut efter att ha klättrat upp på toppen till Laoshan, 崂山. Light-version av bergsbestigning eftersom det finns branta trappor att gå på.

Typiskt utseende utanför en lokal restaurang i Qingdao. En massa baljor med olika roliga havsdjur, och (uppe till höger) några tunnor med Tsingtao-öl.

4 kommentarer:

 1. fin header :)
  vilket är ditt favoritsommar plagg?:P

  SvaraRadera
 2. Ha Ha - Modebloggsfråga ;-)

  Jag har tidigare distanserat mig från detta tema, men nu jag gör ett undantag.
  Mitt favoritsommarplagg är samma som dagens outfit, dvs:

  Tenniströja från Burberry (Gul)
  Skjorts från Ralph Lauren (Vit)
  Skor från Lloyd (Svart)
  ;-)

  SvaraRadera
 3. Hur är vattnet på kinesiska kusten? Är det som på vilket ställe som helst som känns bra att bada i, eller är det mycket föroreningar osv?

  Väldigt bra blogg förresten!

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig själv badat vid den kinesiska kusten, men de badstränder jag sett tycker jag har sett OK ut. Dock är din fråga väldigt generell eftersom att den kinesiska kusten är mycket lång.

  Mvh

  SvaraRadera