onsdag 23 december 2009

Nytt försök med Svenska skyskrapor


Jag skrev i somras om planerna på en skyskrapa i Stockholm. Sedan dess har jag inte sett ett ord om hur det gått med "Stockholmsfyren".

Igår presenterades nya planer på att bygga något så spektakulärt som två 145 meters tvillingtorn i Stockholm's innestad under namnet Tors Torn. Den här gången är tidsplanen aggressiv med Svenska mått mätt. Redan 2015 är tanken att tornen ska vara uppe, dvs ca 5-6 år från nu.

Som jämförelse mot Kinesisk byggtakt kan man betänka att i Beijing byggdes världens största flygplats på bara 4 år. Skyskrapor i klass med de tilltänkta i Stockholm poppar upp på mindre än 2 år. Skyskrapor som platsar på världens 10-i-topp-lista byggs på 3-4 år.

Den vanligaste definitionen på vad som är en skyskrapa är en höjd på 150 meter. Det är lite komiskt att våra Svenska jätteprojekt, som detta, inte ens når upp till den gränsen. Notera att Tors Torn fortfarande bara är på förslagsstadiet.

Tänkt utförande på tvillingtornen Tors Torn i Stockholms innestad.

2 kommentarer:

  1. Som vanligt......... Stockholmarna gör som vanligt inte mycket rätt.... Globen är 1 m lägre än Kronprinsen i Malmö och nu bygger de en "skyskrapa" som är för låg. (och 45 m lägre än Turning torso).

    GOD JUL

    SvaraRadera