fredag 11 december 2009

the opposite house


När jag (mycket sällan naturligtvis) ger mig ut i Beijing's nattliv så brukar jag vanligen mest uppskatta att gå till hotell-barer. Anledningen är att de ofta är mycket fina och framförallt för att ljudnivån vanligen inte är högra än att man kan samtala med sitt sällskap.

Mycket pinsamt konstaterade jag nyligen att jag under lång tid missat ett av (enligt mig) Beijing's "coolaste" ställen: Hotell the opposite house. Hotellet öppnade precis till OS förra året, så jag har uppenbarligen varit blind ganska länge.

the opposite house är så minimalistiskt designat att jag inte lagt märke till det trots att jag ofta passerat utanför. Det ligget nämligen precis jämte 3.3-varuhuset norr om Sanlitun the Village. Det finns faktiskt inte ens en namnskylt. Hotellet är bara en helt anonym grön "låda".

Väl på insidan är allt mycket extremt designat och väldigt elegant. Utan någon överdrift är entrén som ett museum, och det är faktiskt svårt att hitta receptionen. Hotellrummen går i liknande stil och det jag tyckte var mest intressant var att både badkaret och handfaten var i massiv ek(!) (Jag brukar alltid be att få en guidning på rummen när jag besöker nya hotell, vilket hotellpersonalen gladeligen arrangerar)

Två barer och två restaurang finns att välja på, och här kommer jag att återkomma ibland. Jag skriver faktiskt detta blogginlägget i en av restaurangerna. Allt är så väldigt elegant. Dyrt - Ja visst, men fortfarande inte dyrare än i Sverige.

http://www.theoppositehouse.com/

En av de två barerna i the opposite house.

Restaurangen i "källaren" på the opposite house. Det finns även en enklare restaurang i entre-planet.

7 kommentarer:

 1. Mycket trevlig inredning, inte riktigt som man tänker sig kinesiks inredning måste jag tillstå. Är det vanligt att man använder sig av så gott som renodlade västerländska inredningar i modernare byggnader?

  SvaraRadera
 2. Hej! I skolan så håller vi just nu på med ett projektarbete om Kina, jag har en fråga som jag inte hittar något svar om på internet, den handlar om förskolorna i Kina, om du kanske vet något om det? Får barnen i Kina mat på sina förskolor eller måste de ha med sig mat hemifrån?
  Tacksam för svar!

  SvaraRadera
 3. Har du varit på den irländska puben som ligger nästan på andra sidan gatan från Hotel Regent i Wangfujing. Molly Malone heter den. När jag och min dotter var där var det en irländsk trubadur där samt att ett lite gäng körde Riverdance. Lite udda i Kina men rätt mysigt om man vill känna västerländsk stämning.

  SvaraRadera
 4. Ser litet kalt och kyligt ut, men fyller man rummen med glada människor så...

  SvaraRadera
 5. Tony:
  Ja - Mycket nytt går i västerlands stil. Det är vanligt att västerländska designer har stort inflytande vid dagens nyproduktioner. Dock med Kinesiskt stöd för att tex säkerställa att man inte gör något fengshui-misstag.

  Anonym:
  Ja - I princip alltid finns det tillgång på mat på de Kinesiska förskolorna.

  UllaC:
  Har ännu inte varit där, men jag har sett den. Reflekterade över den eftersom vi även har en Molly Malone-pub i min lilla hemstad Kalmar.
  Jag hissar nu upp den ett steg nu i min "ställen att besöka"-lista.

  SvaraRadera
 6. En fråga till angående förskolorna, vet du vad kostnaderna är att ha sitt barn där? Eller någon bra hemsida där man kan läsa mer fakta om det? För vi hittar ingenting ..
  Men stort tack för din hjälp!!

  SvaraRadera
 7. Hej igen Anonym,
  Nej - detta ligger helt utanför mitt kompetensområde så jag vet inga detaljer, men om du skickar mig din e-mail adress så kanske jag kan sätta dig i kontakt med någon Kines som har barn.
  (Du hittar min e-mail under "Visa hela min profil")

  SvaraRadera